Tarama testleri
Bazı bireylerde hastalığın daha erkenden saptanması için tarama testleri önerilmektedir.
Bu önerilerin temeli özellikle sigara kullanan ve aile hikayesi bulunan ileri yaş erkek bireylerde hastalığın gelişme riskinin yüksek olması prensibine
dayanmaktadır.
AAA taraması için sıklıkla yapılan tetkik “karın ultrasonu”dur.
Aşağıdaki birey gruplarına tarama testleri önerilmektedir;
- 65-75 yaş arası, hayatının herhangi bir döneminde sigara kullanmış olan erkeklerde bir kereye mahsus olmak üzere karın ultrasonu yapılmalıdır. Hastalık saptanmadığı durumlarda tetkikin tekrarlanmasına gerek yoktur. 75 yaş erkeklerde tarama testinin yararı kanıtlanmamıştır.
- Ailesinde (kardeş veya ebeveyn) AAA bulunan 65 yaş üzeri erkek hastalara muayene ve karın ultrasonu yapılmalıdır.
- Kadınlarda tarama için karın ultrasonu yapılması konusunda bir öneri bulunmamaktadır. AAA gelişimi açısından yüksek riske sahip kadınlarda (sigara kullanımı, aile hikayesi veya diğer risk faktörleri gibi) ise hekimin önerileri doğrultusunda tarama testi yapılabilir.
Abdominal aort anevrizmam var, fakat doktorum henüz cerrahi önermedi, ne yapmalıyım?
- Doktorunuz anevrizmanın büyüklüğüne göre 6 ay ila 3 yıl arasında değişen aralıklarla sizi kontrole çağıracaktır ve aort damarınızın büyüme hızını ve miktarını takip edecektir.
- Anevrizmaların büyüme hızını yavaşlattığı düşünülen bir ilaç başlayabilir.
- Karın veya sırt ağrısı meydana gelmesi durumunda derhal hekiminize başvurun. Bu belirti aort damarında patlamanın belirtisi olabilir.
- Küçük de olsa abdominal aort anevrizması olan bireyler kalp hastalıkları açısından artmış risk grubu arasındadır. Doktorunuz risk durumunuzu azaltmak amacıyla diyet düzenlemeleri, egzersiz programları ve sigarayı bırakma gibi önerilerde bulunabilir.
- Kan basıncı (tansiyon) takibi sık aralıklarla yapılmalıdır.
- Sağlıklı bir diyet programı ve yağlı yiyeceklerin azaltılması planlanmalıdır.
- Sigara kullanımı kesilmelidir.
- Vücut ağırlığının sağlıklı düzeylere çekilmesi planlanmalıdır.