Abdominal aort anevrizması vücudunuzun en büyük atar damarı olan aortun bir hastalığıdır. Aort kalpten aldığı kanı tüm vücuda dağıtan en büyük atar damardır. “Abdominal aort” ise bu damarın karın içerisinde seyreden kısmına verilen isimdir. AAA olarak da bilinen abdominal aort anevrizması, abdominal aortun damar duvarında genişleme ve balonlaşma meydana gelmesi ile oluşur. Eğer bu balonlaşmada bir patlama veya yırtık meydana gelirse, bu durum hayatınızı tehdit edebilen bir soruna yol açabilir. Patlamış bir aort damarı oldukça fazla miktarda iç kanamaya sebep olmaktadır.
Abdominal aort anevrizması olan çoğu kişide herhangi bir belirti ortaya çıkmamaktadır. Eğer belirtiler ortaya çıktıysa bunlar arasında;
Abdominal aort anevrizması herhangi uyarı bir bulgu vermeden patlayabilir. Bazı hastalarda hastalığın ilk bulgusu patlama olabilmektedir.
Hekiminiz yüksek riske sahip iseniz sizin için tarama testi önerecektir.
Abdominal aort anevrizması 60 yaş altı hastalarda daha nadir olarak görülmektedir. 60 ve 65 yaş arası her 1000 bireyden birinde abdominal aort anevrizması bulunmaktadır ve bu oran yaş arttıkça artmaktadır. Tarama çalışmaları göstermiştir ki; 65 yaş üzeri erkeklerde %2-13 ve yine 65 yaş üzeri kadınlarda ise %6 oranında görülebilmektedir. Fakat tarama testleri ile tespit edilen anevrizmaların %90’ı boyut olarak küçüktür (<3.5 cm) ve takibi gerekmektedir.
Eğer aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçına sahipseniz sizin için risk artmış denebilir;
Hayır. Fakat sigara kullanmayarak bu hastalık için risk durumunuzu azaltabilirsiniz. Ayrıca yüksek tansiyonunuz varsa, bunun kontrol altında tutulması da önemlidir.